LOKALSAMFUNDET

LOKALSAMFUNDET

TRANEHØJ LIGGER I UDKANTEN AF LANDSBYEN SÆRSLEV, DER HAR SINE RØDDER I VIKINGETIDEN.

Nu hænger landsbyen sammen med Snertinge, der er vokset op omkring en vejkryds mellem Holbæk-Kalundborg vejen og Slagelse-Nykøbing Sjælland vejen.

Her er der en Dagli’ Brugs, som blev reddet ved en indsamling blandt alle i Særslev og Snertinge, og som leverer en del af vores økologiske varer.

I Særslev hilser man på hinanden, og Tranehøj har taget initiativ til en vejfest, der gerne skulle gå hen og blive en årlig begivenhed.

Fra vores bålplads og shelter har vi udsigt mod nordøst over Svinninge Vejle, som engang var en lille fjord, men som nu er opdyrket. Læs mere om naturen, der omgiver os.

På den anden side af vejlen ligger Vallekilde med en af Danmarks ældste højskoler. I lokalområdet har vi også en af landets nyeste højskoler – nemlig Jyderup Højskole ved den smukke Skarresø – omgivet af skov. Læs mere om kulturen.

I Jyderup er der mindst fire supermarkeder, byggemarked, pizzarier, nogle få butikker (de har det svært), bibliotek – og togforbindelse til København og Kalundborg mindst en gang i timen.

Mod nordvest kommer vi hurtigt til Kulturhus Gimle i Føllenslev og lidt længere ude til Sejerøbugten og Havnsø med færgeforbindelser til Nekselø og Sejerø. Nær Havnsø har vi den skønneste strand ved det det fredede Vesterlyng med enebær, lyng og fritgående køer.

20 km mod vest har vi vores kommunale hovedstad Kalundborg med butikker, bibliotek og biograf – og dybvandshavn og megen industri (Novo, Statoils raffinaderi m.v.). 20 km mod øst ligger handels- og middelklassebyen Holbæk med musikhus, teater, biograf, hammam og sportscenter.

Vesterlyng er et fredet område ved Sejrøbugten. Her dufter der altid af ferie.

Det nærmeste kulturhus Gimle i nabolandsbyen Føllenslev er en forening med fokus på verdensmusik.