Kulturfestival 2022

På Tranehøj vil vi gerne fejre kultur og kunst, der hjælper os og verden med at blive grønnere og gladere.

Den Grønne Kulturfestival i 2022 var fantastisk og livsbekræftende med globale kunstnere, fantasi og masser af inspiration.

Vi benyttede dagen til også at fejre, at Tranehøjs ældste bygninger fyldte 200 år. Læs om jubilæet.

Nedenfor er fotos og information fra Kulturfestival 2022.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

  • Vi er så heldige at få besøg af Nafsi Africa fra Kenya, og gruppens ny-cirkus-forestilling om klimaforandringer i Kenya får endda Danmarks-premiere på Tranehøj
  • Om aftenen har Izabelle og Tulda – de to frontfigurer det svenske indie-band Nü Fiona sagt ja til at spille,
  • Og den fantastiske percussionist og verdensmusikmand Ayi Solomon kommer med sin trio bestående af ham selv, Isildo Novela (Mozambique/Dk) på bas og Alain Apaloo (Togo/Dk) på guitar og vokal.
  • I vores ‘biograf’ (stalden) giver dokumentarfilminstruktør Helle Toft Jensen en filmisk introduktion til Ærø-eksperimentet – et projekt der på græsrodsniveau engagerer ærøboerne i indsatsen for at få den grønne omstilling til at spire frem
  • Saúl Amaya fra El Salvador laver familie-forestilling med udgangspunkt i den mellemamerikanske forestilling om vores forhold til Popul Vuh – Moder Jord
  • Kunstner Iben Andersen laver kreativ workshop med plastikaffald
  • Komponist og violinist Sofie Meyer opfører sit nye værk om koralrevenes afhængighed af farver som et beskyttende skjold mod solens stråler
  • Joel Kirambo fra Kenya spiller og synger sine egne sange
  • I madboden vegetarisk street-food.

Som opvarmning fejrer vi gårdens 200-årsjubilæum som fattiggård, alderdomshjem og kollektiv, og en repræsentant fra det bæredygtige byggefirma Egen Vinding og Datter vil fortælle om gamle men bæredygtige byggeteknikker og -materialer.

 

NB: Plads til teltning på marken

 

 
 
 
 
 
 
 

Kunstnere fejrer Grøn omstilling med global mini-festival

Kulturgruppen Nafsi Youngsters fra Kenya bliver et af hovednavnene på en dag, der byder på både teater, ny-cirkus, film og musik.

Klimaændringer og biodiversitetskrise råber på grøn omstilling. Men skal vi en grønnere vej, har vi brug for inspiration fra kultur og kunst. Kollektivet Tranehøj i Særslev inviterer den 3. september kl. 14 til en mini-festival, hvor en række artister og kunstnere vil sætte fokus på behovet for en bæredygtig fremtid og for globalt sammenhold.

Direkte fra Kenya kommer seks unge artister fra kulturorganisationen Nafsi Africa. Med sig har de en ny-cirkusforestilling, der med akrobatik, musik, dans og ikke mindst humor viser nogle af klimakrisens konsekvenser for indbyggerne i et land, der allerede nu oplever voldsomme forandringer i klimaet.

Nafsi Africa har flere gange tidligere turneret med grupper i Danmark, og mange skoler og familier på Kalundborgegnen har mødt de unge kenyanere i workshops og forestillinger. Denne gang starter turnéen i Særslev, hvor forestillingen ”My Planet” vil have Danmarkspremiere. Efterfølgende fortsætter gruppen på en to-måneders rejse rundt i det danske land med workshops, forestillinger og diskussioner om bæredygtig omstilling.

Verdensmusik

Den grønne mini-festival lægger ud med en familieforestilling ’Popul Vuh’ – en urgammel maya-historie fra Mellemamerika. I den salvadoranske skuespiller Saúl Amayas udlægning er det blevet til en humoristisk forestilling om to tossede guder og deres opfindsomme verdensskabelse. Det er en magisk fortælling om den indbyrdes afhængighed mellem mennesker og natur.

Senere vil den unge komponist og violinist Sofie Meyer opføre sit nye værk om koralrev, singer-songwriter Joel Kirambo fra Kenya synger og spiller nogle af sine egne sange på swahili, og kunstner Iben Andersen kommer med forslag til sjovt genbrug af plastik. I gårdens gamle stald viser dokumentarfilm-instruktør Helle Toft Jensen klip fra sin ny film om Ærø-eksperimentet – et projekt der på græsrodsniveau engagerer lokalsamfundet i indsatsen for at få den grønne omstilling til at spire frem.

Programmet fortsætter om aftenen, hvor der på den udendørs scene bliver dobbeltkoncert med først de to svenske musikere Izabelle Norén og Tulda Nielsen – frontfigurer i det svenske indie-band Nü Fiona. Dernæst vil den fantastiske percussionist Ayi Solomon (Ghana/DK) sammen med resten af sin trio bestående af bassist og komponist Isildo Novela (Mozambique/Dk) og en af landets bedste guitarister Alain Apaloo (Togo/Dk) slutte aftenen af med inciterende rytmer. Læs mere om programmet på Tranehøjs hjemmeside, hvor man også kan købe billet.

200 års-jubilæum 

Samme dag kl. 13 markerer Tranehøj gårdens 200-års-jubilæum med reception på gårdspladsen. De ældste bygninger er fra 1822, og fra 1870 var stedet fattiggård for de sognebørn, der ikke kunne klare sig selv. Senere blev fattiggården til alderdomshjem, og da Snertinge havde fået et nyt ældrecenter, blev bygningerne i 1984 købt af en gruppe idealistiske kollektivister med fokus på økologi og bæredygtighed.

I dag har beboerne fortsat fornøjelse af det 200 år gamle byggeri og har installeret solceller og vindmølle, så gården i dag er næsten selvforsynende med energi.

I dagens anledning bliver der fortalt om historisk byggeskik, der for 200 år siden havde mange bæredygtige elementer, selvom det var længe inden, ordet ’bæredygtig’ blev opfundet. Tranehøj forbereder desuden en lille udstilling om gamle dages fattig-, social- og ældreforsorg. Arrangementet modtager støtte fra Liv i Kalundborg.

 

 

PROGRAM

200 års jubilæum + Grøn kultur

Lørdag den 3. september 2022

Gårdsplads og stald:

13.00:            Se link til 200 år jubilæum med bobler og æblejuice

        • Torben Vosbein:  om gårdens historie, der også er historien om udvikling i fattigforsorgen

        • Repræsentant fra Egen Vinding og Datter: om hvorfor bygninger af lokale materialer bygget for 200 år siden stadig kan stå. Har vi noget at lære?

        • Udstilling i stalden om fattigforsorgens historie.

Festivalplads:

14.00             Festivalpladsen åbner (Konferencier Helle Janke, Blå Sol Fortællevirksomhed)

 

14.15              Popul Vuh (Sol del Rio 32. v/Saul Amaya) – forestilling for børn og deres voksne.

Saul fortæller historien om Tepeu og Gucumatz, to legesyge guder der keder sig i mørket og finder på at skabe liv, lys, bjerge, skove, dyr og mennesker.

15.00             Farver i koralrev (Komponist og violinist Sofie Meyer)

Sofie fremfører to af sine egne kompositioner, der er baseret på lys og farvefænomener i koralrev.

15.20             “Kan du forestille dig at…?” (Hverdagsaktivist Thea Tano holder festival-talen)

15.30             My Planet – Danmarkspremiere (Ny-cirkusgruppe fra Kenya: Nafsi Africa)

Ny-cirkusgruppen Nafsi Africa har Danmarks-premiere på deres forestilling My Planet om klimaforandringer og miljøproblemer i Kenya. En halsbrækkende, musikalsk fremstilling af globale udfordringer, der berører os alle. Gruppen består af seks artister fra Nairobi (musikere, akrobater og dansere). Læs om Nafsi Africa

18.30             Koncert: Izabelle Noren og Tulda Nielsen fra Nü Fiona

Izabelle Noren og Tulda Nielsen dyrker deres egne grøntsager på en gård oppe i Sverige. De er også super fede musikere, der synger og spiller deres egen musik beskrevet som New Nordic et ted i nærheden af indie/folk pop. Det skal bare nydes. Læs om Nü Fiona 

20.00             Koncert Ayi Solomon’ Trio

Ayi Solomon – en af de mest talentfulde percussionister i Danmark – kommer med sit dream-team. Ud over ham selv består trioen af bassist Isildo Novela og Alain Apaloo på guitar og vokal. Se hans skønne musikvideo –  Læs om Ayi Solomon

Skulptur   

14.00-19.00   Kom og vær med til at lave en kugleskulptur i plastik patchwork! Kunstner Iben Yoon inviterer alle til at være med.

Biografen (stalden)

16.30:            Ærø-eksperimentet (dokumentarfilm-instruktør Helle Toft Jensen) 

Helle laver film om Ærø Eksperimentet – et fællesprojekt med diskussioner og ideer til hvordan vi kan passe på miljøet i hverdagen. Eksperimentet skal få den grønne omstilling til at spire frem gennem erfaringer og dialog; i fællesskaber – på græsrodsniveau.

Mad-pavillon:

17.30                 Streetfood (Nordvestsjællands mesterkok Nicklas Jedig laver bæredygtig streetfood)