FRUGT OG GRØNT

FRUGT OG GRØNT

I grønsagshaven dyrker vi økologiske grønsager til eget brug, og da vi har gode opbevaringsmuligheder, har vi ofte "friske" rodfrugter til langt hen i foråret.
Haven på Tranehøj dyrkes med inspiration både fra permakultur-dyrkning og ‘No Dig’, i vores egen helt særegne blanding. 
Fra haven får vi en god del af årets forbrug af grøntsager, dog især i sæsonen. Uden for sæsonen supplerer vi  med grøntsager – ofte fra lokale økologiske producenter.
 
Vi prøver at dyrke på en måde, så der altid er lidt at hente i haven. Det er for eksempel den flerårige kål, der står grøn vinteren igennem. Det er pibeløg, som dukker tidligt op om foråret, og giver et friskt og sprødt og tiltrængt pust på maden. Det er en lilla broccoli-sort, der sætter små hoveder i marts-april. Det er flerårige porreløg, som skyder frem hen over vinteren og kan høstes løbende foråret igennem.
 
Foruden alle de flerårige, dyrker vi også enårige grøntsager. Det er kartofler, kål, ærter og bønner, majs, græskar, squash og så videre. Og så er der altid lidt ekperimentel-dyrkning i gang et sted, ofte med flerårige sorter, som vi prøver at inkorporere i dyrkningen.
 
Den gravefri dyrkning betyder, at vi ikke går i bedene og heller ikke fræser dem, men i stedet bygger ovenpå med organisk materiale, og så går vi på stier imellem bedene, som vi holder dækkede med halm.

Frugtplantagen - med økomærke!

Vi har en lille plantage med 80 æble- og pæretræer og diverse frugtbuske. Træerne blev plantet i 80’erne og plantagen er registreret økologisk, så frugterne har røde økomærker.

Vi har mange æbler, og det er blevet en tradition at venner og bekendte hjælper med at plukke i f.m. vores årlige høstfest. Først høster vi, og så nyder vi stedets hjemmedyrkede lækkerier.

Vi laver æblemost, æblecider og cidereddike til eget forbrug og spiser mange æbler hele vinteren.

Vi har gode økologiske jordbær, kirsebær, ribs, stikkelsbær, blommer, pærer, hyld m.m., og om sommeren kan det være ganske overvældende at bevæge sig rundt i dette slaraffenland.

Tranehøj Special

Vi har mange solbærbuske, og vores favoritdessert er ’Tranehøj special’:
– solbær
– sukker
– fløde


Tranehøjs frosne økologiske solbær blandes med en passende mængde sukker i en god køkkenmaskine (sådan en med kniv), til det har fået en konsistens som meget grov rasp (dvs. ingen hele bær). Fløden piskes til skum og blandes med solbærmiksen. Serveres straks.

Kan serveres på nøddebund og med en god dessertvin.